Trussel om lynjustits og massivt politiopbud stoppede ikke nye voldelige britiske optøjer
This is a reproduction of an article in 'Kristeligt Dagblad', a Danish national newspaper that I was interviewed for about the recent unrest across the country by Bjarne Nørum
You can read the original article by clicking here.
Premierminister Keir Starmer indkaldte mandag til krisemøde efter voldelige optøjer i en række britiske byer.
Moskéer og hoteller med asylansøgere blev forsøgt stormet, politi blev angrebet med sten, flasker og flammende romerlys, biler blev sat i brand, og butikker blev plyndret. Selv et bibliotek i Liverpool blev brændt af.
Weekenden var en af de mest voldelige i Storbritannien i mange år, og optøjerne er primært drevet af grupper på den yderste højrefløj, som ifølge en af de ledende britiske eksperter i ekstremisme, kriminologen Chris Allen fra universitetet i Leicester, har gjort indvandring til deres ”cause celebre”.
”Den yderste højrefløj forsøger at gribe den anti-immigrationsstemning, som er vokset siden Brexit-afstemningen i 2016. Derfor bliver det tragiske drab på tre små børn i Southport nu brugt af den yderste højrefløj til at reagere på, hvad de ser som den 'uhellige treenighed af migranter, flygtninge og asylansøgere',” skriver Chris Allen i en mail til Kristeligt Dagblad.
Han refererer til den sag, hvor en 17-årig dreng den 29. juli knivdræbte tre piger på seks, syv og ni år, da de deltog i et dansearrangement i byen Southport nord for Liverpool. Otte andre piger og to voksne fik alvorlige knivskader. Gerningsmanden er britisk, men hans forældre stammer fra Rwanda.
Det var blandt andet rygter online om, at han var en terrormistænkt muslimsk syrisk asylansøger, der førte til de vrede demonstrationer, som udviklede sig voldeligt tirsdag og onsdag for så at eksplodere i weekenden, selvom det var klart, at gerningsmanden var britisk født og ikke muslim.
Chris Allen henviser til, hvordan nylige uroligheder mellem personer med rødder i Bangladesh i London og romasamfund i Leeds er med til at give højrefløjen mere ammunition.
”Dermed kan de hævde, at kun de kan og vil beskytte 'vores' land, 'vores' kultur , 'vores' kvinder og 'vores' gader. Desværre vil mange tro dem,” konstaterer Chris Allen.
Han vurderer også, at den første voldsomme demonstration i Southport kom bag på politiet.
”Selvom politiet uden tvivl var klar over truslen fra det yderste højre, så er det sandsynligt, at de blev overraskede over, hvor hurtigt den yderste højrefløj var i stand til at mobilisere sig på et tidspunkt, hvor politiet var fokuseret på at opklare knivdrabene.”
Op til weekenden var alt disponibelt og kampklart politi indkaldt på arbejde, fordi der i diverse onlinefora cirkulerede nye opfordringer til ”patrioter” om at møde op til demonstrationer under sloganet ”nok er nok”.
Myndighederne ryddede også plads i fængslerne, og dommere blev indkaldt til at være klar til at gøre kort proces med demonstranterne. Alt sammen uden at dæmpe demonstrationstrangen. Flere end 150 personer blev over weekenden anholdt for voldelige optøjer i en række britiske byer.
Mandag mødtes regeringens kriseudvalg, der går under navnet Cobra, for at beslutte, hvad der skal gøres fremover. Alvoren blev understreget af, at også forsvarschefen deltog i mødet. Premierminister Keir Starmer har lovet, at han vil gøre, ”hvad end det kræver for at retsforfølge de her bøller”.
Selvom Nigel Farage, lederen af det højrefløjspartiet Reform UK kalder optøjerne ”forfærdende”, kommer han også med en forklaring.
”Flertallet i vores befolkning kan se, hvordan vore samfund er i opbrud på grund af ukontrolleret masseindvandring,” skriver han i en udtalelse.
Blandt demonstranterne er det også en udbredt opfattelse, at politiet slår hårdere ned på dem.
”De påstår, at det britiske politi er langt mere hårdhændet, når det gælder landets hvide arbejderklassesamfund, end de er mod sorte og etniske minoritetssamfund. Om det er sandt eller ej, er på mange måder irrelevant. For som jeg nævnte før, så vil mange tro dem,” lyder vurderingen fra Chris Allen.